Runderen
Schapen
Paarden
Huisdieren
Paarden
Algemeen
Lees hier wat wij voor uw paard(en) kunnen betekenen.
Castratie hengst
Slechts een select gezelschap van hengsten schopt het tot dekhengst. Het merendeel van de hengsten gaat na castratie door het leven als ruin.
Wij kunnen uw hengst voor u castreren. Wij castreren hengsten altijd liggend en ‘half bedekt’. Dit houdt in dat het buikvlies gesloten blijft. Deze manier van castreren geeft veel zekerheid voor de uitvoerder en het paard. Het operatiegebied is overzichtelijk en veilig, en de kans op complicaties wordt geminimaliseerd.
De castratie kan het beste plaatsvinden in de wei op een droge dag, of in de manegebak of een ruime box.
Chip
De chip wordt ingebracht met behulp van een injectie aan de linker halszijde van het paard. De ingreep is niet belastend.
Voor de registratie en aanvraag van een paspoort wordt het paard “geschetst” dat wil zeggen dat de uiterlijke kenmerken van het paard (zoals aftekeningen) worden beschreven.
Net als bij honden en katten is elke chip uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen.
Chippen van paarden
Vanaf 2004 is er een nationaal identificatie en registratiesysteem ingevoerd voor pony’s, paarden en ezels. Elke eigenaar moet van al zijn dieren ouder dan 7 maanden paspoorten hebben en de dieren laten chippen. Paarden mogen niet vervoerd worden zonder geldig paspoort/chip. Uitzonderingen zijn import-paarden die niet langer dan 6 maanden in Nederland verblijven en dieren jonger dan 7 maanden die aan de voet van de moeder worden meegevoerd.
Dierenpaspoort aanvragen
Een paardenpaspoort kun je alleen aanvragen als je paard nog geen paspoort en chipnummer heeft. Dit is vooral het geval bij veulens. Om het paspoort aan te vragen heb je 6 maanden de tijd na de geboorte van het veulen. Chippen van het veulen moet ook binnen 6 maanden. Het paardenpaspoort vraag je aan bij een erkend stamboek, zoals de Koninklijke Nederlandse Hippische Bond (KNHS).
Vruchtbaarheidsbegeleiding
U kunt bij ons vanaf 1 maart, het begin van het veulen- en dekseizoen, uw merrie laten begeleiden. Wij kunnen de vruchtbaarheid van uw merrie optimaliseren door middel van:
- follikelcontrole
- drachtcontrole
- echografische beoordeling van de baarmoeder
- baarmoeder spoelen met antibiotica
- hormonale behandeling indien nodig en gewenst
- flushen
- dichtzetten van de schede
U kunt ons bellen voor het maken van een afspraak. De begeleiding kan bij u thuis of op de manege plaatsvinden, of eventueel op het dekstation.